Open brief aan handballend Nederland

  • Barbamama

    ? OPENHEID EN TRANSPARANTIE?.

    ?OP ONZE DADEN KUNT U ONS AFREKENEN?, aldus de NHV- verbondsvoorzitter bij zijn aantreden in 2004.

    Aan: Geinteresseerden,

    Roermond, 27 mei 2007

    ? Vier (onderscheiden) veroordelen handelwijze van huidig verbondsbestuur ( ex- directeur, voormalig verbondsbestuurslid).

    o Resultaat:

    fikse schadevergoedingen bij ontbindingsprocedures arbeidsovereenkomsten door houding en handelwijze verbondsbestuur; Rechter voorkomt faillissement NHV in laatste vonnis.

    Kantonrechter: ?Voor het gebrek aan vertrouwen ontbreekt ieder spoor en zulks dient voor de hoogte van de vergoeding consequenties te hebben? en ?bij het bepalen van de hoogte heeft de kantonrechter tenslotte de financiële mogelijkheden niet uit het oog? verloren.

    ? Jaarrekening 2006, saldo tekort Euro 699.993

    o Dit verbondsbestuur (aangetreden 2004) volledig verantwoordelijk voor tekort.

     Handelwijzen die hebben geleid tot schadevergoedingen

     Verbonds Financiële Commissie niet (tijdig) van noodzakelijke informatie voorzien. Verslag VFC namens de leden toezichthoudend is vernietigend.

     Handbalacademie gestart zonder informatie en begrotingspost 2006.

     Holland-toernooi meer dan Euro 104.000 duurder dan begroot.

     Begrote post breedtesport weer niet gerealiseerd.

    ? Statuten en Reglementen zijn onduidelijk en belasten verenigingen (financieel en organisatorisch).

    o De (inmiddels) goedgekeurde statuten spreken van afdelingen (met of zonder rechtspersoonlijkheid).

     Vervolgens: het NHV kent afdeling en afdelingen-verenigingen; afdeling-vereniging ontbreekt in begripsbepalingen.

     Afdeling-verenigingen zijn geen lid van het NHV.

     Bevoegdheden en taken van afdeling-verenigingen zijn vastgelegd in afdelingsreglement dat door de bondsvergadering wordt vastgesteld.

     Wijzigingen dienen voorafgaande goedkeuring van het bondsbestuur.

     Boetes gaan flink omhoog (door verzuimbepalingen).

    Populair gezegd: (Kortom), de buurman bepaalt wat in mijn huishouden gebeurt, omdat de buurt dat zo vindt en de straat het leuk wil houden.

    Met deze introductie wil ik belangstellenden verwijzen naar de de bijgesloten open brief en bijlagen.

    Anderen kunnen de bijlagen verwijderen.

    Paul Ramakers,

    NHV-lid (sinds januari 1967)

    OPEN BRIEF

    Aan: Geinteresseerden.

    Roermond, 27 mei 2007

    Geachte lezer,

    Met bijzondere belangstelling heb ik de stukken gelezen, die het Nederlands Handbal Verbond, aan de leden ter kennis heeft gebracht ter behandeling in de komende algemene verbondsvergadering.

    Als zeer belangstellend ? inmiddels volledig contribuerend - lid van het NHV ( als lid van de handbalvereniging Swift 2000 Roermond) volg ik de laatste maanden de ontwikkelingen binnen het Verbond en zaken betrekking hebbend op het NHV.

    Ik ben zeer geschrokken, zacht uitgedrukt, over de ontwikkelingen, die hebben geleid tot de zeer zwakke financiële positie van het NHV met een tekort op de jaarrekening 2006 van bijna Euro 700.000. De vermogenspositie van het NHV is in 2 jaar tijd teruggebracht van ruim Euro 800.000 naar net meer dan Euro 100.000. Een financiële positie die moeizaam was opgebouwd, verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dit is onverantwoord gebeurd.

    In de twee volledige kalenderjaren, waarin het zittende verbondsbestuur en de door hem benoemde directie hebben gefunctioneerd, is het drama ontstaan. Een overgroot deel heeft te maken met verzoeken tot ontbinding van arbeidsovereenkomsten, waarin de handelwijze van het NHV (-bestuur) door onderscheiden (4) Kantonrechters zeer scherp is veroordeeld. De handelwijze heeft geleid tot buiten proportionele toewijzingen van vorderingen. Het NHV (-bestuur) had onderbouwingen veelal gebaseerd op het rapport van Mercuri Urval, voormalig werkgever van de inmiddels alweer vertrokken directeur. De Kantonrechters ontkomen niet aan beoordelingen, dat het rapport van Mercuri Urval ? zonder of met flinterdunne onderbouwing- tot standpunten komt. De schijn heeft het verbondsbestuur in elk geval tegen, dat het open en transparant is geweest: de slogan die het bestuur bij zijn aantreden hanteerde.

    ?U kunt en moet ons afrekenen op het resultaat?, zei de verbondsvoorzitter in 2004.

    In Bijlage I treft u een ruime samenvatting, indien u belangstelling hebt, van de vonnissen waarbij en waarom aan het NHV fikse schadevergoedingen zijn opgelegd. Deze hadden nog hoger kunnen zijn, daar de rechter in het laatste vonnis nog rekening heeft gehouden met de financiële vermogenspositie van het NHV. Ook treft u aan een samenvatting van een uitspraak van de VSPC, nadat dit verbondsbestuur een Erelid/Lid van verdienste had geschorst.

    Een summiere analyse van de jaarrekening 2006 (zie bijlage II) geeft tevens aan de het saldotekort nog hoger had kunnen zijn, indien de begrote posten voor de breedtesport waren besteed, alsmede andere begrote posten waren gerealiseerd.

    Het verslag van de Verbonds Financiele Commissie, d.d. 14 mei 2007 geeft aan dat de door de leden benoemde commissie geen tijdige informatie heeft ontvangen en zij stelt vast volkomen buiten gesloten te zijn van de benodigde financiële informatiestroom. Qua informatie ontving met ?nietszeggende informatie .? (Zie verslag VFC bij vergaderstukken AVV). Evenals in 2006 ontbreekt thans bij de aanbieding van exploitatieverslag ?the letter of intent?, (de toelichting op het gevoerde beleid) van het bestuur/ directie.

    De bijlagen zijn gebaseerd op feiten, die u kunt terugvinden in de aangegeven stukken.

    Het NHV heeft u tevens opnieuw doen toekomen de gehele set nieuwe statuten en reglementen (ter vaststelling).

    Deze houden een reeks van wijzigingen in, waarvan het voornemen is deze per 1 juli a.s. in werking te laten treden.

    Als lid ( vereniging en natuurlijke personen) wordt u geconfronteerd met die wijzigingen. Zowel in financieel opzicht als organisatorisch opzicht zal het voor menig verenigingsbestuurslid hoofdbrekens kosten.

    Tot slot, ik doe u deze brief (met bijlagen) toekomen, omdat ik vind dat ? binnen de vereniging NHV ? ieder over (bijna) alle informatie mag beschikken, die nodig zijn voor een oordeelsvorming. Uiteraard vormt ieder een eigen oordeel over de gang van zaken binnen het NHV.

    Ik zelf ben 40 jaar lid van het NHV en ik ben in vele functies in nagenoeg 40 jaar binnen de handbalwereld actief (geweest). Een geweldige tijd is het geweest voor een mooie sport, die echter ook in de toekomst betaalbaar moet zijn.

    De mooiste dank was onlangs de Koninklijke Onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en in maart het erelidmaatschap van het NHV, afdeling Limburg. Zeer vele positieve, soms hartverwarmende, reacties mocht ik rond Koninginnedag ontvangen uit de handbalwereld en daarbuiten.

    Dit is tevens een reden om u ? uit bezorgdheid voor de ontwikkelingen binnen het NHV ? bijgaande informatie toe te zenden. ?Wat je weet, moet je delen.?

    Met vriendelijke groet,

    Paul Ramakers.

    Oud-voorzitter NHV, afdeling Limburg

  • Barbamama

    BIJLAGE I.

    Gang van zaken die heeft geleid tot forse vordering van de heer V. Evers ( tot 1 juli 2007 in dienst NHV,) aan het NHV bij ontbinding arbeidsovereenkomst,(waarbij de kantonrechter nog rekening heeft gehouden met de financiële positie van het NHV)

    In augustus 2003 wordt de heer V. Evers (langdurig) ziek.

    In februari 2004 treedt nieuw verbondsbestuur aan. Er is een interim-directeur vanuit NOC/NSF. Deze legt plannen voor, die in april 2004, door Verbondsbestuur en afdelingsvoorzitters in bijeenkomst worden onderschreven.

    Blijkbaar wil het Verbondsbestuur de aangegeven richting niet in, waardoor de interim-directeur besluit zijn werkzaamheden te (willen) beëindigen.

    Het Verbondsbestuur (VB, de heren Bosveld, Stienen, Pietersen.Bouman, Sligting) slaan een andere richting en geven aan Mercuri Urval ( de werkgever van Stienen, die op dat ogenblik voorzitter wil worden) een opdracht. Op 21 juli 2004 wordt verslag uitgebracht. Het rapport is niet openbaar.

    De opdracht ( niet geformuleerd in het verslag) luidde (afleidend): “ Ondersteuning te leveren bij het wijzigen van de structuur van het verbondsbureau, de opstelling van functiebeschrijvingen en competentieprofielen, het assessen van de kandidaat- leidinggevenden en sleutelfunctionarissen in de nieuwe organisatie en het opstellen van persoonlijke ontwikkelingsplannen voor alle medewerkers.”

    Het doel moet zijn:” te komen tot een klantvriendelijk, efficiënter en effectiever werkend verbondsbureau, wat tevens een bezuiniging in personele zin kan/ moet opleveren.”

    ( Mercuri Urval: “Als het op bezuinigingen aankomt kan de rapportage van de onlangs vertrokkene interim-directeur – dat komt tot een mogelijke bezuiniging van Euro 130.000- uitkomst bieden.”).

    Het verslag van Mercuri Urval speelt een belangrijke rol bij de ontbindingsprocedure van de arbeidsovereenkomst van de heer V. Evers. Ook in een ontbindingsprocedure van de arbeidsovereenkomst met de medewerkster M. van Not sprak de kantonrechter zich in gelijke bewoordingen uit.

    Het verbondsbestuur (VB) wordt herhaaldelijk in opeenvolgende vonnissen van onderscheiden rechters (Delft, Utrecht, Amsterdam (2x) ) op de vingers getikt. Dit leverde een maximale verwijtbaarheidsfactor op aan het adres van dit verbondsbestuur (en zijn directie).

    Ten aanzien van aanstelling nieuwe directie (oktober 2004):

    - 2 hoofdige directie: F. Stienen en B. Spaai.

    Uit brief van NHV (E. Bosveld, voorzitter en B. Spaai, wnd. Directeur) aan afdelingsvoorzitters, afdelingsbureaus, verbondscommissies en werk- en projectgroepen ( brief van NHV,28 oktober 2004/ kenmerk 15.01.1028)

    “Het verbondsbestuur heeft gezien de onverantwoord hoge werkbelasting op directieniveau en het gegeven dat het niet reëel is te verwachten dat op korte- en/of lange middenlange termijn de huidige directeur Vince Evers zijn werkzaamheden weer kan oppakken besloten per 1 december Frans Stienen aan te stellen als Directeur. Aan de besluitvorming is een zorgvuldig proces voorafgegaan waar ook de huidige directeur (Vince Evers) en de waarnemend

    directeur (Ben Spaai) bij betrokkene zijn geweest. Laatstgenoemde zal per 1 december de functie van adjunct-directeur bekleden en in overleg met Frans Stienen tot een nadere invulling van taken en verantwoordelijkheden komen.”

    (….)

    “Met Vince Evers is het Verbondsbestuur in overleg om tot een correcte afhandeling van zaken te komen rekeninghoudende met de grote verdienste die de heer Evers voor de handbalorganisatie heeft gehad”.

    Getekend,

    E. Bosveld B. Spaai

    Voorzitter waarnemend directeur.

    Op 11 oktober 2004 had de heer Evers nog gemeld in het kader van re-integratie werkzaamheden te willen verrichten, waarop de verbondsvoorzitter aangaf zich hierover te beraden.

    Op 21 oktober 2004, meldt de verbondsvoorzitter aan de heer Evers dat hij een ander type directeur wil hebben.

    Maanden gaan voorbij, totdat het NHV besluit een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in te dienen.

    Op 7 november 2005 spreekt de Kantonrechter te Delft in een tussenvonnis uit, dat beide partijen tijdens een schorsing overeenstemming dienen te bereiken over een re-integratiespoor en dat indien er geen overeenstemming wordt verkregen, dat zij zal overgaan tot een forse schadevergoeding van het NHV aan Evers. Omdat de verbondsvoorzitter tijdens de schorsing verdween is de zitting aangehouden tot 24 november 2005. Op de dag van de zitting trekt het NHV het verzoek tot ontbinding in.

    De arbeidsovereenkomst blijft in stand.

    In 2005 komt de heer Evers nog voor een bedrag van bijna Euro 80.000 op de loonlijst. (3 directieleden zijn er dan op de loonlijst).

    Bij het ontstaan van de vacature voor een nieuwe directeur, door het snelle vertrek van de heer F. Stienen, heeft de heer V. Evers bij dagvaarding van 8 november 2006 een onmiddellijke voorziening gevorderd tot (gedeeltelijke) terugkeer.

    Op 20 november 2006 heeft een eerste mondelinge behandeling plaatsgevonden bij de

    De zaak is toen aangehouden om partijen in de gelegenheid te stellen na te gaan of zij hun geschil in der minne zouden kunnen oplossen.

    “Omdat het NHV daartoe geen enkele mogelijkheid zag, is de mondelinge behandeling voortgezet op 22 december 2006.”

    Vonnis Kantonrechter Amsterdam (zaaknummer KK 06-1008):

    De Kantonrechter gaat o.a. uit van de volgende feiten:.

    “Het bestuur van het NHV, dat ontevreden was over het functioneren van de interim-directeur ( ter vervanging van de zieke V.Evers, pr)heeft met ingang van 1 december 2004 tot opvolger van Evers zijn bestuurslid F.P.C.J.G. Stienen benoemd en een van de managers tot adjunct-directeur.”

    “Op grond van de resultaten van zijn onderzoek is het UWV tot het oordeel gekomen dat het NHV voor Evers niet voldoende en geschikte re-integratieinspanningen had verricht”.

    “Bij verzoekschrift van 6 oktober 2005 heeft het NHV aan de Kantonrechter te Delft verzocht de arbeidsovereenkomst van partijen te ontbinden wegens gewichtige redenen bestaande uit een onherstelbare verstoring van de verhoudingen van partijen ten gevolge van het geschil over de re-integratie van Evers.”

    Enz.

    Het verweer van het verbondsbestuur op het verzoek van Evers om (gedeeltelijk) terug te keren was:

    “Het bestuur –kortgezegd – voert primair aan dat het NHV niet gehouden is Evers binnen de eigen organisatie te re-integreren, aangezien hij in zijn functie van directeur niet goed heeft gefunctioneerd en inmiddels door de gang van zaken in de afgelopen jaren de verhoudingen volledig verstoord zijn geraakt. Subsidiair werpt het bestuur op dat het directeurschap full time vervuld moet worden en Evers met zijn beperkte arbeidsgeschiktheid hiertoe niet in staat is.”

    De beoordeling van de Kantonrechter:

    o.a.

    “Buiten kijf staat dat het bestuur van het NHV, vanaf medio 2004, toen Evers weer in staat was te re-integreren in zijn functie van directeur, in feite stelselmatig geweigerd heeft hem dat mogelijk te maken ondanks fervente pogingen om het bestuur daartoe te bewegen en dat het bestuur hem evenmin in de gelegenheid heeft gesteld binnen de eigen organisatie om een andere wijze te re-integreren en dat ook pertinent weigert. Kennelijk vanwege de gerede kans dat de Kantonrechter te Delft het verzoek van het NHV tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst van partijen zou weigeren, heeft het bestuur dat verzoek ingetrokken en zijn medewerking gegeven aan re-integratie van Evers bij derde.”

    “Naar het oordeel van de kantonrechter moet de vraag of het NHV hierdoor in strijd gehandeld heeft met de verplichtingen die op het NHV als werkgever jegens Evers rustte, en of het NHV door pertinent te weigeren Evers alsnog binnen de eigen organisatie te re-integreren nog steeds in strijd met die verplichtingen, bevestigend beantwoord worden.”

    “Uit het rapport van Mercuri Urval, dat opgemaakt is, nadat Evers al circa een half jaar wegens ziekte was uitgevallen en zijn functie door een volgens het bestuur slecht functionerende interimdirecteur werd waargenomen- kan die conclusie niet worden getrokken”.

    “Dat door het stelselmatig verwijtbaar tekortschieten van de werkgever Evers zich genoodzaakt zag een raadsman in de arm te nemen en juridische stappen te ondernemen, waardoor inmiddels de verhoudingen verstoord zijn, kan het bestuur alleen maar zichzelf verwijten.”

    De hoofdvordering van Evers wordt afgewezen, omdat de Kantonrechter stelt dat het vervullen van een directiefunctie door een parttimer een beslissing daarover bij uitsluiting door het bestuur kan worden genomen.

    “De gehele opstelling van het NHV in de afgelopen jaren billijkt op zich genomen dat Evers onderhavige procedure tegen het NHV aangespannen heeft. Dat rechtvaardigt dat zijn beide nevenvorderingen, ondanks de afwijzing van de hoofdvordering, wel worden toegewezen.”

    Aldus, de Kantonrechter Amsterdam, 29 december 2006 (KK-06-1008).

    Vonnis, Kantonrechter Amsterdam, dd. 19 april 2007 ( zaaknummer: EA 07-607).

    Verzoek van Evers tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst

    Teneinde een herhaling van overwegingen te voorkomen, worden belangrijke beoordelingen weergegeven.

    De Kantonrechter:

    “ In principe belet niets de werknemer, die de arbeidsovereenkomst wil beëindigen, ontslag te nemen. Aan de werknemer die ontslag neemt is door de wet niet de mogelijkheid toegekend deswege een vergoeding te vorderen van zijn werkgever. In principe is er geen reden anders te oordelen ingeval de werknemer ontbinding vraagt.

    Dit kan anders liggen indien de werknemer door toedoen van de werkgever in een situatie geraakt, waarin van vruchtbare arbeid geen sprake meer kan zijn en hem niets anders rest dan te vertrekken.

    Indien in een dergelijke situatie de werkgever geen stappen onderneemt om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, ligt het voor de hand dat de werknemer het initiatief neemt en kan er reden zijn hem een vergoeding toe te kennen. “

    (….)

    De Kantonrechter kan op grond van de vastgestelde feiten tot geen andere conclusie komen dan dat het NHV heeft gefaald waar het gaat om de re-integratie van Evers.

    (….)

    Geconstateerd moet dan worden, daarvan uitgaande, dat in het geheel niet is komen cast te staan waarom het vertrouwen in Evers is weggevallen. Het rapport van Mercuri Urval bevat, althans in het aan de kantonrechter ter hand gesteld exemplaar, een zinnetje – Evers zou niet in staat zijn geweest kloven te overbruggen – voorwaar een flinterdunne motivering.” (…)

    Kortom voor het gebrek aan vertrouwen ontbreekt ieder spoor van onderbouwing en zulks dient voor de hoogte van de vergoeding consequenties te hebben.”

    “Het behoeft geen toelichting dat de opstelling van het NHV (….) in- en externe re-integratie heeft uitgesloten respectievelijk in hoge mate heeft bemoeilijkt. Dit valt het NHV ernstig aan te rekenen.”

    (….)

    “Tevens zal de Kantonrechter bij het bepalen van de hoogte van de vergoeding rekening houden met de behandeling welke Evers sedert 2004 heeft ondervonden. Bij het bepalen van de hoogte van de vergoeding heeft de kanonrechter tenslotte de financiële mogelijkheden van het NHV niet uit het oog verloren.”

    De Kantonrechter beslist:

    “ de arbeidsovereenkomst met ingang van 1 juni 2007 te ontbinden. En hij kent aan Evers toe een bedrag van Euro 175.000,00 bruto alsmede Euro 15.000 als immateriële schadevergoeding.”

    Uit vonnis Kantonrechter,lokatie Utrecht,d.d. 3 februari 2005: Zaaknummer EJ VERZ 04-5826, in naam der Koningin.

    Verzoekschrift ontbinding arbeidsovereenkomst NHV- mevr. Van der Not:

    De Kantonrechter:

    “Hoewel het in een procedure als de onderhavige niet met zekerheid is vast te stellen, is op zijn minst genomen de kans aanwezig dat het rapport van Mercuri Urval naar een vooraf bepaalde uitkomst is toegeschreven en Van Not aldus is weggereorganiseerd ten gunste van de heer Spaai. De Kantonrechter neemt daarbij ook in aanmerking, dat de huidige directeur van NHV, de heer Stienen, zelf afkomstig is van Mercuri Urval, wat in de ogen van de kantonrechter wel enige afbreuk doet aan de geloofwaardigheid van het rapport”(….).

    “Op grond van het voorgaande is naar het oordeel van de kantonrechter onvoldoende komen vast te staan dat de functie van Van Not zou zijn vervallen als gevolg van een naar objectieve maatstaven noodzakelijk te achten reorganisatie”

    “Ten aanzien van de oorzaak van de verstoring van de arbeidsverhouding is onvoldoende gebleken dat de relatie tussen Van Not en haar medemanager Spaai te wensen overliet, maar dat Spaai erin is geslaagd het bondsbestuur aan zijn zijde te krijgen”.

    “Aangezien Van Not geen verwijt te maken valt, zal in verband met de ontbinding van de arbeidsovereenkomst een vergoeding aan haar worden toegekend.”

    “Niettemin zal de vergoeding aan Van Not hoger worden vastgesteld dat met het oog op de leeftijd en diensttijd van Van Not in normale gevallen gebruikelijk is, enerzijds met het oog op de door het NHV aangevoerde argumenten, waarvan de juistheid op zijn minst twijfelachtig is.”

    De Kantonrechter kent haar een schadevergoeding toe van Euro 30.000 en (voor 2005) nog een bedrag van drie maanden salaris (inclusief vakantietoeslag), hetgeen neerkomt op een bedrag van Euro, zoals NHV in jaarrekening 2005 (onder personeelslasten en niet uit het reserverisicofonds) heeft geboekt van Euro 51.477.

    SAMENVATTEND:

    Dit verbondsbestuur, onder voorzitterschap van de heer E. Bosveld en met directeur F. Stienen, heeft door (slechts) twee ontbindingsprocedures, waarvan de onderscheiden Kantonrechters grote vraagtekens zetten bij de handelwijze van het verbondsbestuur ( en het bureau Mercuri Urval) alleen al een bedrag van Euro 320.000 (exclusief juridische kosten,andere personele kosten zoals lease-contract tot 31 december 2006) betaalt aan vergoedingen. Hiervan is Euro 129.000 ten laste van de jaarrekening 2005 gekomen.

    De mede- verantwoordelijke directeur is al vertrokken (“Het handbal is mij lief en ik zal er voor gaan”,zei hij ooit!). De werkbelasting van de directie is thans blijkbaar aanzienlijk minder groot, bij de benoeming van een nieuwe directeur.

    Uitspraak van de Verbonds Straf- en Protestcommissie inzake het geschil tussen de heer A.C. van Born, Erelid en Lid van Verdienste van het NHV, aanhangig gemaakt op 28 november 2005. (Dossiernummer 0506-072)

    Inhoud van het geschil:

    “Omdat het verbondsbestuur van mening is dat het optreden van de heer Van Born jegens het verbondsbestuur schade berokkent aan het imago van het NHV en dat de heer Van Born zijn positie als erelid/ lid van Verdienste anders heeft ingevuld dan adviserend, hetgeen het verbondsbestuur niet ondersteunt, heeft het verbondsbestuur doen besluiten de heer Van Born niet meer in te zetten als representant van het NHV, hetgeen voor de heer Van Born betekent dat hij niet meer wordt ingezet als rapporteur.”

    “De heer Van born is van mening dat er vrijheid van meningsuiting in woord en geschrift bestaat en dat hij als Erelid/ Lid van Verdienste het recht heeft tijdens de Algemene Verbondsvergadering vragen te stellen en een adviserende stem uit te brengen.”

    In de statuten van het NHV staat vermeld dat een erelid/Lid van verdienste het recht heeft om tijdens de algemene verbondsvergadering het woord te voeren en een adviserende stem uit te brengen. De heer Van Born heeft dit gedaan. Blijkbaar op een manier die het Verbondsbestuur niet ondersteunt en daarom nam het VB een besluit, dat tot het geschil heeft geleid.

    De VSPC:

    “Uit de voorliggende stukken blijkt niet dat ter genoemde vergaderingen (AVV van 18 december 2004 en 25 juni 2005) corrigerende maatregelen zijn genomen in het kader van de vergaderorde.”De VSPC vindt de toelichting, dat de heer Van Born een invulling geeft aan zijn rechten, die het verbondsbestuur niet ondersteunt, te algemeen, te weinig expliciet.

    (….)

    Het effect van de maatregel (tegen de heer Van Born) van het Verbondsbestuur heeft het karakter van een tuchtrechtelijke maatregel.

    (….)

    De VSPC is van mening dat het onderhavige besluit van het Verbondsbestuur in alle redelijkheid niet in stand kan blijven.

    Aldus vastgesteld op 21 december 2005. (Er is door het Verbondsbestuur geen beroep ingesteld).

  • Barbamama

    BIJLAGE II.

    De jaarrekening 2006:

    Voorafgaand aan de behandeling jaarrekening 2006 wordt verwezen naar de notulen van de algemene verbondsvergadering van juni 2005.

    Ter informatie vooraf: slechts een paar opmerkingen, nog geen jaar geleden gesteld en beantwoord.

    Uit notulen (zie pagina 3) algemene verbondsvergadering 16 juni 2006 met betrekking tot de jaarrekening 2005:

    • De heer van Haarlem (NHN) vraagt of er bij de beantwoording van vragen afstemming heeft plaatsgevonden met de Verbonds Financiële Commissie. Dit is niet gebeurd. Afgesproken wordt met de VFC te bezien hoe de procedure tot vaststelling van de jaarrekening geoptimaliseerd kan worden.

    De heer Ramakers (Limburg) vraagt of in de procedure rekening te houden met vragen vanuit de verenigingen, welke in de afdelingsvergaderingen worden gesteld.

    • De heer Buissink (Noord ) vraagt o.a.: welke ondergrens het verbondsbestuur hanteert wat betreft de vermogengrootte van het Verbond. (……). De penningmeester, de heer Van den Berg, vindt het bestuur de taak heeft om het vermogen, waar mogelijk juist te laten groeien”.

    • De heer Herscheid (Utrecht) is van mening dat een deel van het eigen vermogen, dat uit de verkoop van het pand in Bunnik komt, een nieuwe bestemming moet krijgen nu het pand in Oosterbeek gehuurd is. De heer Bosveld stelt dat het VB de financiën van het Verbond zo goed mogelijk bewaakt en hierover met de afdelingen en de VFC nader zal spreken.

    • De heer Ramakers vindt dat de toelichting bij de baten en lasten lastig te vergelijken is met die van voorgaande jaren, aangezien de posten anders worden benoemd. In het vervolg is een korte toelichting gewenst.

    • Met betrekking tot de begrote financiën voor de breedtesport stelt de heer Ramakers tenslotte de vraag of het exploitatieoverschot (voor de breedtesport) in de toekomst niet geoormerkt kan worden. De heer Van den Berg zegt dat het bestuur hier goed naar zal kijken.

    De jaarrekening 2006 sluit af met een tekort van Euro 699.993 ( 7 ton), waarvan een bedrag van Euro 305.000 uit “risicofonds personele aangelegenheden” (!, zie pagina 4 rapport inzake het financieel jaarverslag 2006).

    Het rapport is gericht aan de leden van HET NEDERLANDS HANDBAL VERBOND.

    De balans:

    De balans is een momentopname (31 december 2006).

    2006 2005 2004 2003

    Euro

    Kapitaal 110.751 810.744 850.760 297.000

    De toename in 2004 was gevolg van de verkoop van het pand in Bunnik in 2003 de vermogenstoename met een waarde van Euro 547.076. Verkoop 812.000 minus hypotheek en andere lasten.

    (De aankoop van het pand in 1990 is geschied door de extra bijdrage van de leden (voor een bedrag van f 6,00 per lid). Aankoopprijs: f 429.000 (all in).

    In de balans is een voorziening opgenomen van Euro 305.000 voor personele aangelegenheden.

    Staat van baten en lasten

    Begroting Werkelijk Begroting Werkelijk

    2006 2006 2005 2005

    Inkomsten 1.382.286 1.338.160 1.279.843 1.192.449

    Uitgaven 1.412.286 1.788.629 1.213.566 1.280.856

    Door inkomsten uit rente bleef in 2005 het tekort beperkt tot Euro 1.541

    In 2006 is het exploitatietekort Euro 450.000, renteopbrengst Euro 45.476 en uit dotatie reserve/ vermogen Euro 305.000 is het saldotekort Euro 699.993 (7 ton).

    In 2007 zullen de renteopbrengsten ook aanmerkelijk minder zijn, gezien de terugval van vermogen.

    Enkele posten:

    Breedtesport : (kadervorming)

    Begroot 2005 : Euro 93.000 Opmerking:

    Werkelijk 23.000 Voor breedtesportstimulering zijn geen uitgaven

    Begroot 2006 : Euro 67.000 gedaan in 2006

    Werkelijk : 11.000

    Alle competitiekosten (ook ere en eerste divisie zijn in de post breedtesport (voor het eerst in 2006) opgenomen.

    • In de begroting 2006 was geen bedrag opgenomen voor de Handbalacademie, die in februari 2006 is gestart. Ook de werkbegroting vermeldt hierover niets, terwijl deze na februari 2006 is verschenen. De leden en de a.v.v. hebben hiervan niet geweten. Het moet bij het verbondsbestuur bekend zijn geweest.

    • Kosten 2006 Euro 61.000

    • Begroot 2007 Euro 85.000

    • In krantenpublicatie van zaterdag 12 mei 2007 , de Volkskrant: “Handbalbond en mecenas met elkaar in de clinch” . “Volgens directeur Spaai kost de handbalacademie jaarlijks 4 ton, waarvan de helft voor rekening komt van het NHV. Er wordt naar sponsors gezocht.”

    Waarschijnlijk is het tekort in 2007 hoger dan begroot.

    Kosten Begroot Werkelijk

    Juridische kosten 5.000 25.496

    Abonnementen en lidmaatschappen 4.000 17.286

    Accountantskosten 41.556 19.500

    Reglementencommissie (niet bestaand) 1.000 0

    WCSZ (eerder opgeheven, 2005) 4.000 0

    Internationale contacten 4.000 0

    Marketing 20.000 0

    Verkiezingen 5.000 0

    Website 10.000 22.022

    Kosten huisstijl 0 23.416

    Competitiekosten:

    Kosten vloer breedtesport 0 11.985

    Overige projecten 0 19.479

    Opleidingen:

    Opleiding trainers 58.701 0

    Leerstofontwikkeling 25.000 0

    Kosten deskundigheidprojecten 0 8.000

    Hollandtoernooi: 0 104.288

    Salarissen 1.082.693 1.035.516*

    • In 2006 zijn de arbeidsovereenkomsten van meerdere medewerkers beëindigd.

    • De uitgaven ten opzichte van 2005 zijn echter gestegen met ruim Euro 94.000

    • Het bedrag aan salariskosten (vermoedelijke bedoeld personele kosten) is meer dan de contributie-inkomsten ( Euro 992.638), terwijl aan contributie begroot werd Euro 1.175.352.

    De Verbonds Financiële Commissie geeft in haar verslag van 14 mei 2007 aan onthutst te zijn bij het vernemen van de jaarrekening. Zij voelde zich buitengesloten van de benodigde financiële informatiestroom. Slechts twee volkomen nutteloze budgetteringsoverzichten per juli en oktober 2006 waren overgelegd, met een exploitatie nietszeggende informatie, aldus het verslag. De vigerende statuten stellen echter “dat het verbondsbestuur verplicht is alle door de commissie gewenste inlichtingen te verschaffen, haar desgewenst de kas en de waarden te vertonen en inzage in de boeken en bescheiden van het verbond te geven”, art. 18, lid 5 van de Statuten.

    In de personele kosten zijn (jaarlijks) inbegrepen o.a. 4% ten behoeve van opleiding/scholing personeel. Het is de vraag of deze uitgaven (jaarlijks) werkelijk zijn gedaan, dan wel dat de begrote posten elders in de exploitatie zijn terechtgekomen. Een opmerkelijk bedrag is tevens de hoge kosten voor lease-auto’s, een kostenpost die buitenproportioneel is voor een organisatie als het NHV ( meer dan 9% van de loonkosten, voor 6 auto’s ).

    De VFC voor stemt echter in met de financiële juistheid van de jaarrekening (rechtmatigheidtoetsing), maar laat de ultieme doelmatigheidstoetsing over aan de algemene verbondsvergadering.

  • Barbamama

    BIJLAGE III

    STATUTEN EN REGLEMENTEN (COMPACT EN BIJ DE TIJD: (van 72 –excl.dopingreglement- naar 82 pagina’s.

    Duidelijk of onduidelijk:

    Een opsomming:

    1. Begripsbepalingen:

    De afdeling: Een organisatorische eenheid van het NHV, die al dan niet een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid is.

    2. Statuten:

    Het NHV kent al dan niet rechtspersoonlijkheid bezittende afdelingen waaronder de leden naar woonplaats of plaats van vestiging ressorteren.

    3. Statuten:

    Het NHV kent afdelingen en afdeling-verenigingen. Afdeling-verenigingen zijn geen lid van het verbond.

    In de versie van 10 maart stond vermeld: afdeling-verenigingen zijn afdelingen met volledige rechtsbevoegdheid.

    4. Statuten:

    De taken en bevoegdheden van een afdeling-vereniging zijn tevens vastgesteld in de statuten en reglementen van de afdeling-vereniging, welke statuten en reglementen, alsmede de daarin aan te brengen wijzigingen de voorafgaande goedkeuring van het bondsbestuur behoeven.

    Hoe kan een bondsorgaan (bondsbestuur en of/ bondsvergadering)invloed uitoefenen in een vereniging, die geen lid is van het verbond? De ledenvergadering van die afdeling-vereniging bepaalt als hoogste orgaan de inhoud van statuten en reglementen.

    ALLE AFDELINGEN VAN HET NHV ZIJN OP DIT OGENBLIK VERENIGINGEN MET VOLLEDIGE RECHTSBEVOEGDHEID ( OFTEWEL AFDELING-VERENIGINGEN).

    5. Besturen van afdeling-verenigingen en afdelingsvergaderingen zijn geen orgaan van het NHV en kunnen dus geen besluiten nemen met rechtsgevolgen.

    6. Statuten:

    Een besluit van een orgaan, dat in strijd is met de wet of statuten, tenzij uit de wet anders voortvloeit, mist rechtskracht.

    En dan staat er plotseling: Indien een beslissing tot gevolg heeft dat een besluit nietig is of wordt vernietigd, hieraan door het betrokken lid geen recht op schadeloosstelling kan worden ontleend, terwijl evenmin aanspraak kan worden gemaakt op een gewijzigde uitslag of op het opnieuw houden van een wedstrijd en/of evenement(met verwijzing naar artikel 6, dat niet voorkomt in de statuten) .

    7. AFDELINGSREGLEMENT:

    Het afdelingsreglement wordt vastgesteld en gewijzigd door de bondsvergadering.

    Het afdelingsreglement geldt voor zowel de afdelingen als de afdelingsvereniging.

    Onder een afdeling wordt tevens verstaan zowel een afdeling als een afdeling-vereniging van het NHV ( welke laatste geen lid is van het NHV, zie statuten).

    Een reeks van artikelen bevatten vervolgens de opmerking, of woorden van gelijke strekkeing: “ Dit artikel is niet van toepassing op een afdeling-vereniging” of “het bepaalde in dit artikel is alleen van toepassing op de afdeling-vereniging, wanneer de statuten van die afdeling (-vereniging?) niet anders bepalen.”

    8. WEDSTRIJDREGLEMENT

    Waar bevoegdheden zijn toegekend aan het bondsbestuur kan het bondsbestuur deze bevoegdheid delegeren aan het bestuur van het betreffende bondsonderdeel binnen het NHV.

    Het begrip bondsonderdeel wordt niet omschreven. Indien dit een bestuur van een afdeling-vereniging zou zijn, kan dit niet,omdat die afdeling-vereniging geen lid van het verbond is.

    Zomaar enkele reacties op de gehele 84 pagina’s tellende set van nieuwe, vernieuwde regels tegenover 72 (exclusief dopingreglement) van voorheen.

  • nfmmjfcfmmjf

    je zou maar niets te doen hebben…

  • Beste

    Mmm, Als je ziet hoe het hele NHV nu in de problemen komt ga je toch nadenken hoe lang het NHV nog bestaat. En wij nog allemaal leuk wedstrijden kunnen spelen in competitieverband. Wellicht dat de verhuizing naar Oosterbeek er iets mee te maken heeft? Niet bepaald een goedkoop plaatsje.

  • Derksen

    Het is mij niet helemaal duidelijk wat de bedoeling is om (voor zover er al sprake is van) de vuile was buiten te hangen. Het is inmiddels duidelijk dat er best dingen niet goed zijn gegaan bij het NHV maar om je eigen sport (neem ik althans even aan) zo in een slecht daglicht te zetten snap ik niet. Bij teamsporten hoor je de problemen binnenskamers te houden zeg ik altijd maar.

  • fu yong hai

    kan me niet voorstellen dat hier veel mensen van “buitenskamers” meelezen. echter zullen er waarschijnlijk wel mensen van het NHV geregeld hier informeren naar het wel en wee in handballend Nederland. de kans is klein maar misschien dat zij zich er iets van aantrekken als het wanbeleid vaak genoeg aangehaald wordt.

  • jopiedewit

    DERKSEN

    Ik weet niet wie of wat je bent kwa functie misschien bij het NHv maar wordt gek van jou positivi gelul, waar ik je ook lees altijd een beschermende tekst richting NHV. het is gewoon een stelletje zakkenvullers, zeker wat betreft papendal wat moet een ben spaai daar nou zoeken hij voert geen zak extra uit zie zijn postuur daarmee hoor je zeker rond te lopen op papendal rot op met je tjakkaaa gelul en doe je ogen eens open voor dit ongeregeld zooitje van een bestuur

  • worlds best referee

    iets positiefs van de heer Ramakers zou ook nit kunnen. De man heeft wat moeite om over een ieder die anders denkt dan hij een positief oordeel te geven. Daarnaast vind ik het te min voor woorden om hier alles neer te zetten. Er zullen gerust fouten zijn gemaakt, fouten die ook geld hebben gekost. Hiervan hebben we allemaal kunnen leren. Echter deze fouten zijn helaas niet terug te draaien en we moeten verder. Achteraf uithuielen en doormekkeren helpt niets of niemand. Laat onze sport niet vallen en meneer Ramakers, het is gelukkig EX voorzitter he……